EE-Index 2023: Wat scoort uw regio?
De Entrepreneurial Ecosystem Index 2023 is gepubliceerd
EE-Index 2023: Wat scoort uw regio?
De Entrepreneurial Ecosystem Index 2023 is gepubliceerd
De EE-Index
- Iedere regio in beeld
- Inzicht in het ecosystemen
- Internationale vergelijking
Birch publiceert samen met de Universiteit Utrecht en Tilburg University de jaarlijkse EE-Index. De index is interessant voor beleidsmakers van regio’s, gemeenten, overheden als voor onderwijsinstellingen. Door te denken in ecosystemen voor ondernemerschap hebben beleidsmakers handvatten voor beleid. Met gerichte beleidsinterventies kan het ecosysteem versterkt of verzwakt worden.
Waarde creëren in ecosystemen
De Entrepreneurial Ecosystem benadering ziet de economie als een dynamisch netwerk van actoren en factoren. Hierbij wordt ondernemerschap gezien als het proces waarbij individuen kansen identificeren en realiseren om nieuwe waarde te genereren. Ecosystemen van ondernemerschap zijn opgebouwd uit een verzameling randvoorwaarden en systeemelementen. denk hierbij aan formele instituties, gedegen netwerken, leiderschap en financiering. Als de tien elementen van een entrepreneurial ecosystem goed op elkaar aansluiten, stimuleert dit productief ondernemerschap: ondernemerschap dat waarde genereert voor de economie en de maatschappij als geheel.
Positie van de regio
De EE-index kijkt dus verder dan klassiek economisch denken wat alleen bouwt op bedrijven en markten. Denken in een ecosysteem zet personen, netwerken en instituties centraal. Elke Nederlandse regio krijgt een kwantitatieve score. Regio’s die beter presteren dan het gemiddelde krijgen een waarde boven de 1, regio’s die slechter presteren een waarde onder de 1. Op basis van de scores maken we een ranglijst. Elke Ecosysteem index laat nieuwe bewegingen zien ten opzichte van de vorige. Zo kunnen ook dit jaar weer nieuwkomers in de top 10 staan, en een aantal bovengemiddelde ecosystemen kunnen hun posities verliezen.
Internationale vergelijking
In deze editie is er extra aandacht voor de internationale vergelijking van het Nederlandse ecosysteem met een aantal benchmark landen in Europa. Deze vergelijking is gebaseerd op de eerdere evaluatie van StartupDelta en Techleap waarin over tijd ecosystemen gemonitord worden. In de publicatie gaan we tevens in op de toepassing van de EE-Index als methode voor evaluatie en monitoring. We gaan dieper in op de impact van regioschaal op de index.
Scores van regio’s dichter bij elkaar, Delft en Westland koploper
In de 2023 versie van de Entrepreneurial Ecosystem Index zien we ontwikkelingen die de scores van regio’s dichter bij elkaar brengen. De sterkste ecosystemen zijn voornamelijk wat verzwakt, terwijl zwakkere ecosystemen rondom kennisregio’s voornamelijk zijn versterkt. Delft en Westland staat nog steeds aan kop, terwijl Zuidoost-Noord-Brabant zijn herintrede in de top 3 doet. Twente is de opvallende daler, waar het in de vorige editie nog het meest was gegroeid.
De grootste daler is Delft en Westland. Desondanks steekt deze regio met kop en schouders boven de andere regio’s uit. Opvallende groeiers zijn te vinden in de perifere regio’s van Nederland, met name Zeeuws-Vlaanderen en Delfzijl en Omgeving. Ook de regio’s rondom kennissteden laten een versterking van hun ecosysteem zien.