Monitor Tech & Transitie voor Nieuw Land
Aantrekkelijke, duurzame monitor met onderscheidende regionale inzichten
Monitor Tech & Transitie voor Nieuw Land
Aantrekkelijke, duurzame monitor met onderscheidende regionale inzichten
Meer informatie
Aanleiding
In de afgelopen periode is de Groeiagenda Nieuw Land tot stand gekomen. Deze agenda vormt een belangrijke stap richting structurele samenwerking voor de ontwikkeling van de regio Almere-Lelystad als hét gebied voor Tech & Transitie. Hier wordt gewerkt aan technologische innovaties en transitieopgaven die de steden van de toekomst vormgeven. De focus ligt op zowel algemene lokale economische ontwikkeling als op technologische en transitiegerichte groei. Dit wordt gerealiseerd via de Economische Agenda Almere, de Groeiagenda Nieuw Land en de Regio Deal Nieuw Land, in nauwe samenwerking met strategische partners.
Vraagstelling
De gemeente Almere en haar partners hebben aangegeven dat algemene economische monitoring niet langer toereikend is. Er is behoefte aan verdieping in het regionale economische ecosysteem en de thematische focusgebieden. Dit leidt tot de volgende centrale vraag:
Hoe kan een toekomstig monitorsysteem worden ingericht dat zowel de doelstellingen van diverse agenda’s concretiseert (SMART) als de effecten van uitvoeringsprogramma’s meetbaar maakt, met een specifieke focus op Tech & Transitie?
Het uiteindelijke doel is een monitorsysteem dat recht doet aan de economische dynamiek binnen een regionale scope.
Proces
Birch heeft in samenwerking met diverse stakeholders een tweefasig proces doorlopen.
Fase 1: Ontwerpfase
In deze fase is onderscheid gemaakt tussen:
- Inhoudelijke behoeften: Welke informatie is essentieel en van toegevoegde waarde ten opzichte van bestaande inzichten?
- Functionele wensen: Hoe presenteren we deze informatie en welke functies zijn voor gebruikers relevant?
Birch presenteerde voorbeelden die varieerden van traditionele economische en arbeidsmarktanalyses tot innovatieve inzichten met AI-toepassingen. Deze mogelijkheden inspireerden stakeholders en vormden de basis voor verdiepende gesprekken. Samen met regionale partners werden prioriteiten gesteld, wat leidde tot een solide basis voor de realisatie. Daarnaast werd aandacht besteed aan toepassing, onderhoud en governance. Interactieve sessies en webinars zorgden voor betrokkenheid en brede input van gemeenten, provincies, economische platforms, onderwijsinstellingen en andere stakeholders. Dit resulteerde in een breed draagvlak en een monitor die aansluit op de behoeften van toekomstige gebruikers.
Fase 2: Realisatiefase
De Tech & Transitie Monitor werd in een iteratief proces binnen 12 weken ontwikkeld. Het proces startte met een helder ontwerpdocument (definition of done), en door regelmatige oplevermomenten (agile) was tussentijdse bijsturing mogelijk. Dit resulteerde in een succesvolle lancering van de monitor tijdens de regiodag “Samen aan de Slag!”
Resultaten en Conclusies
De monitor is een waardevol instrument voor Almere, Lelystad, de provincie Flevoland en hun partners. De monitor combineert gegevens uit diverse bronnen, een op maat gemaakte survey en meer dan 50 specifieke doorsnedes, met een sterke focus op Tech & Transitie.
Onder het thema Bedrijven en Banen biedt de monitor inzicht in o.a. maar niet uitsluitend: Innovatieve bedrijven, snelgroeiende ondernemingen, vacaturetrends, startups geclassificeerd naar technologie. Een ander thema betreft Kennis en Talent. Deze bevat trendanalyses i.r.t.: opleidingen, studenten in de regio, buitenlandse studenten, doorstroom, gewenste opleidingsniveau van personeel, en lectoren/practoren binnen Tech & Transitie. Andere thema’s die allen eigen regionale inzichten bevatten zijn: Brede Welvaart, Netwerken & Ketens, Indicatoren, Beroepsbevolking, Transities, Imago van de Regio en Innovatie.
Naast de specifieke doorsnede op Tech en Transitie is een ander onderscheidend vermogen van de monitor de heldere interpretatie van de gegevens, die verder gaat dan veel andere monitoren.