Hoe middelgrote gemeenten een verschil kunnen maken
Onderzoek naar economisch beleid van middelgrote gemeenten in Nederland
Hoe middelgrote gemeenten een verschil kunnen maken
Onderzoek naar economisch beleid van middelgrote gemeenten in Nederland
Birch heeft onderzoek gedaan naar het economisch beleid van middelgrote gemeenten. Hiervoor zijn we in gesprek gegaan met dertien gemeenten, verspreid door het hele land.
Aanleiding
Nederland bevindt zich momenteel in een periode waarin drie schaarsten zich tegelijkertijd voordoen: ruimte, arbeid en energie zijn niet meer vanzelfsprekend beschikbaar. Zonneparken, natuurgebieden en woningen vechten om de beschikbare ruimte, die ook nog eens kleiner wordt door de begrenzingen van stikstof. Nieuwe en bestaande bedrijven merken dat een elektriciteitsaansluiting niet meer automatisch aanwezig is. Voor het eerst in de geschiedenis verlaten jaarlijks meer ouderen de arbeidsmarkt dan dat er jongeren bijkomen.
Als Birch komen we deze schaarsten tegen wanneer we analyses maken op de schaal van provincies. We merkten echter dat deze lastige knopen ook op gemeentelijk niveau spelen. Om deze reden is Birch een onderzoek gestart naar deze doelgroep. Zij staan immers, naar verwachting, in de voorhoede van deze uitdagingen.
Proces
Voor dit onderzoek is Birch in gesprek gegaan met dertien gemeenten in Nederland om een dieper inzicht te verkrijgen in de prioriteiten en thema’s op hun economische agenda. De gemeenten verschillen in zowel omvang als type. Zo gingen we in gesprek met stedelijke gemeenten met een hoog inwonersaantal en ruimtelijke gemeenten met een relatief laag aantal inwoners. De gesproken gemeenten behoren tot de categorie 50.000 tot 100.000 inwoners. We hebben ons specifiek gericht op de ambities van de gemeenten en de obstakels die zij tegenkomen bij de voorbereiding en uitvoering van hun beleid.
Resultaten en conclusies
Ons vermoeden bleek te kloppen: de lastige afwegingen die het landelijke nieuws bepalen, worden ook door de middelgrote gemeenten en hun teams Economie gevoeld. Tot een decennium geleden richtten deze gemeenten zich vooral op het aantrekken van meer bedrijven en bedrijventerreinen. Inmiddels zijn de keuzes complexer geworden, en staan deze gemeenten nu in de voorhoede van beleidsontwikkeling. Wij van Birch zijn blij dat we deze groep apart hebben onderzocht. Middelgrote gemeenten zijn cruciaal voor de leef- en werkomstandigheden van bijna een kwart van de Nederlanders en vormen een belangrijk knooppunt waar actuele uitdagingen samenkomen. De afdelingen Economie hebben een professioneel uitdagende agenda en streven ernaar hun impact te vergroten.