Gemeenten en AI? Data op Orde
Gemeenten en AI? Data op Orde
Laatste nieuws
Meer informatie
Op 3 december verzorgden Jan Peter van den Toren (Birch) en Martijn Panjer (Erac) een presentatie op het congres van Binnenlands Bestuur met als thema “Gemeenten en AI? Data op Orde!”.
In deze sessie stond centraal hoe een gemeente impact kan maken door te sturen op data-gedreven beleid. Concrete vragen werden beantwoord zoals:
- Hoe goed lukt het ons om werkzoekenden en werkgevers aan elkaar te verbinden?
- Waar bevinden zich jonge, vernieuwende bedrijven in onze gemeente en wat hebben ze nodig? – Welke innovaties steunen de transities?
- En welke financieringskansen liggen er nationaal en Europees?
Jan Peter en Martijn gaven inzicht in hoe gemeenten de juiste data kunnen vinden, AI-tooling kunnen toepassen, en die data kunnen duiden om beleidsimpact te versterken. Onder andere kwamen vragen aan bod als: Hoe goed lukt het ons om werkzoekenden en werkgevers aan elkaar te verbinden? Waar bevinden zich jonge, vernieuwende bedrijven in onze gemeente en wat hebben ze nodig? Welke innovaties steunen de transities? En welke financieringskansen liggen er nationaal en Europees?
Voor effectieve gesprekken met bestuurders, gemeenteraad en andere stakeholders zijn datasets, AI-toepassingen en monitoring essentieel. Bovendien zijn aantrekkelijke visualisaties en heldere duiding onmisbaar om de impact van beleid goed te kunnen presenteren.
Sfeer van de dag: afwegingskaders en organisatieverandering
De dag startte plenair met een aantal interessante inzichten van onderzoekers en bestuurders. Zo sprak dr. Mirko Tobias Schäfer over de rol van ambtenaar die tussen de beleidsmaker en burger staat en over het gevaar van technocratische beleidsvisies met gebrekkig begrip van ‘tech’ of ethische afwegingen. De uitdaging is dat technologie zich blijft ontwikkelen, wat van Colleges en Raden het vermogen vereist om een waardenkader toe te passen per situatie en project.
De noodzaak van een afwegingskader werd ook benadrukt in de presentatie van één van de Wethouder van Amersfoort, Jonas van Lammeren (PvdD). Bestuurders en politici worden geconfronteerd met dilemma’s rondom digitale projecten en technologische innovaties, en moeten weten hoe je dergelijke kwestie moet navigeren. In de huidige tijd hoort een bepaalde visie over en (basis)kennis van ‘tech’ bij het profiel van een leider.
Tussen het publiek en sprekers ontstond discussie over de afhankelijkheid van overheden van ‘big tech’ en de mogelijkheid voor de zelfontwikkelde software. Zo rees ook de vraag wat er nationaal opgezet kan worden, zodat niet elke decentrale overheid zelf het wiel uitvindt wat betreft AI beleid en regulering.
In aparte sessies konden deelnemers zich verdiepen in manieren om zichzelf, hun team of afdeling verder bekend te maken met AI-toepassingen. De sessies liep uiteen van kritische blik op algoritmes, tot data-inkoop en tot do’s en don’ts bij het op gang brengen van digitalisering binnen een organisatie (niet enkel bij I&A). Voor kleinere gemeenten kwam het samenwerken met omgevingspartners om expertise op gebied van IT & data vaak terug.
Demonstratie mogelijkheden
Birch gaf samen met Erac een uitgebreide demonstratie van verschillende regionale analyses die relevant zijn voor monitoring, beleidsvorming en evaluatiedoeleinden. Juist de combinatie van verschillende thema’s zoals arbeidsmarktontwikkelingen, economische trends en brede welvaart en financiele stromen, zorgen voor een compleet beeld. Het feit dat de visualisaties eenvoudig zijn uit te breden en datasets ook binnen gemeentenlijke dashboards kunnen ontsloten worden, bieden gewenste flexibiliteit.
Meer weten?
Wilt u meer weten of dit onderwerp Neem contact op met Jan Peter van den Toren of Marc Bloemendaal via contactformulier of het algemene nummer.