Blog: Zelf aan de slag met een HCA
Vier aanbevelingen voor een effectieve HCA
Blog: Zelf aan de slag met een HCA
Vier aanbevelingen voor een effectieve HCA
Laatste nieuws
Een nieuw jaar, nieuwe kansen. De werkloosheid blijft relatief laag, maar de voorspelling is dat hij gaat stijgen. Een human capital agenda (HCA) kan regio’s nu voorbereiden op wat er komen gaat. In deze vierde en laatste blog over de HCA zet Leonie Oosterwaal vier aanbevelingen voor een effectieve HCA op een rij.
In mijn eerste blog introduceerde ik het nut van de HCA, in de tweede schreef ik hoe de HCA kan helpen na de coronacrisis, in mijn derde blog stelde ik dat je met een HCA zelfs sterker uit de crisis kunt komen. Samengevat durf ik wel te stellen dat een HCA in tijden van crisis ervoor zorgt dat er snel en effectief kan worden ingegrepen op de arbeidsmarkt. En dat heb ik ook om me heen zien gebeuren.
HCA’s in coronatijd
In Zuid-Holland zijn er onder de HCA inmiddels twee crisismaatregelen toegepast. Er is €1,5 miljoen beschikbaar gemaakt door de provincie om jeugdwerkloosheid te voorkomen en er wordt € 6,9 miljoen geïnvesteerd om 3.000 IT’ers om te scholen. Ook in Zwolle worden mensen gericht geschoold voor beroepen met tekorten. Hiervoor wordt het regionale opleidingsfonds ingezet met een omvang van ruim 24 miljoen (2020-2024).
Meer werkloosheid
We schrijven inmiddels januari 2021. Het begin van een nieuw jaar. De werkloosheid blijft vooralsnog relatief laag, maar de novemberraming van het CPB verwacht dat deze oploopt tot 6,1% in 2021, dan gaat het om 567 duizend werkzoekenden. Wat mij betreft dé reden om – als dat in een regio nog niet is gebeurd – te starten met een HCA.
Vier aanbevelingen voor een HCA
Maar een HCA uitvoeren? Hoe doe je dat? Een HCA is een logisch instrument, maar loopt in de totstandkoming en de uitrol wel aan tegen een aantal institutionele en praktische bezwaren die om nieuwe oplossingen vragen. Ik zie in ieder geval vier voorwaarden voor een geslaagde HCA:
1. Draagvlak
Alleen als de gehele triple helix, dus overheden, maar ook onderwijs en uiteraard het bedrijfsleven achter de HCA staat, kan het een succes worden. Als één van de groepen niet aan boord is, is dat uitgesloten.
2. Organisatiekracht en loopvermogen
In een regio moeten mensen klaarstaan om iedereen te begeleiden die een overstap wil maken of om mensen tijdens hun loopbaan te adviseren en te scholen.
3. Ontschot budget
Door de maatregelen van het kabinet komt er een fikse hoeveelheid middelen beschikbaar voor begeleiding en scholing, bijvoorbeeld vanuit het sociaal pakket. Maar ook in opleidingsfondsen en bij de EU zijn middelen beschikbaar. Die middelen kun je bijeenbrengen in een regionaal budget of ze op zijn minst in de richting sturen van de doelen van je HCA. Zo zorgen ze voor een multiplier-effect van de eigen regionale middelen.
4. Ontwikkel lerend vermogen
Houd ook de effecten van de interventies goed in de gaten. Experimenteer met aanpakken en leer daarvan. Pas aan en stel bij. Net zolang totdat de meest effectieve aanpak voor jouw regio is gevonden.
HCA-feestje
Deze inzichten passen we op dit moment toe in de HCA voor Regio Utrecht. En ik heb besloten om de provincie Utrecht daarbij te gaan helpen. Daarmee neem ik afscheid van Birch. Al zullen onze paden zich nog vaak kruisen als het gaat om HCA’s. Zoals tijdens Birch’ feestelijke event over de HCA op 12 februari.
Daar vertelt gedeputeerde van de provincie Utrecht Robert Strijk over de totstandkoming van de HCA Regio Utrecht. Jeffrey van Meerkerk geeft, als voorzitter van de tastforce Human Capital Zuid-Holland, zijn visie op het uitvoeren van een HCA. En Marian Thunnissen, lector Dynamische Talentinterventies aan de Fontys Hogeschool, plaatst het geheel in een wetenschappelijk perspectief.
En waarom is het event dan feestelijk, hoor ik je denken? Birch bestaat 10 jaar, dus wij geven graag een feestje.