Monitoring van een Regio Deal
Hoe doe ik dat?
Monitoring van een Regio Deal
Hoe doe ik dat?
Laatste blog
Meer informatie
Een regio deal monitoren vraagt om een gestructureerde aanpak waarin samenwerking, data-analyse en flexibele bijsturing centraal staan. Om de impact en voortgang van een dergelijke deal goed te volgen, is een duidelijke monitoringstrategie essentieel. Hieronder volgt een eerste overzicht van waar regio’s aan moeten denken bij het vormgeven van hun monitoringsstrategie.
1. Doelstellingen en KPI’s vaststellen
De eerste stap in het monitoren van een regiodeal is het helder formuleren van de doelstellingen. Wat wil men precies bereiken op de korte, middellange en lange termijn? Op basis hiervan kunnen KPI’s worden bepaald. Deze KPI’s kunnen kwantitatief zijn, zoals economische groei en werkgelegenheid, of kwalitatief.
Voorbeeld KPI’s kunnen zijn:
- Economische groei: het aantal gecreëerde banen in een specifieke sector.
- Leefbaarheid: het aantal nieuwe culturele voorzieningen of sportfaciliteiten.
- Duurzaamheid: reductie in CO2-uitstoot of toename van circulaire projecten.
- Succes van de interventie: mate waarin eindgebruikers effect van interventie ervaren.
Belangrijk bij het vaststellen van KPI’s is dat niet alleen wordt gekeken naar het vastleggen van activiteiten en impact, maar ook naar output. Dit is een belangrijke schakel tussen activiteit en impact en laat zien dat je middelen op een effectieve manier worden besteed.
2. Het opzetten van een dataplatform
Om de voortgang van de regiodeal goed te kunnen volgen, is het belangrijk om data op een centrale plek te verzamelen en te analyseren. Dit kan worden gedaan door een dataplatform op te zetten dat gegevens uit verschillende bronnen bundelt, zoals CBS-data, ROA, LISA, gemeentelijke rapportages, en eigen evaluaties.
Een krachtig dataplatform maakt het mogelijk om:
- Inzicht te krijgen in trends en afwijkingen.
- Vergelijkingen te maken tussen regio’s.
- Data real-time bij te werken om direct in te spelen op veranderingen.
Stakeholderbetrokkenheid en governance
Monitoring gaat verder dan enkel het meten van cijfers; het is ook belangrijk om de betrokkenheid van stakeholders te waarborgen. Een goed ingerichte governancestructuur kan helpen bij het coördineren van de verschillende partijen (zoals gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties) en zorgt ervoor dat zij zich verantwoordelijk voelen voor de gezamenlijke doelen.
Regelmatige bijeenkomsten met stakeholders kunnen gebruikt worden om:
- Voortgang te bespreken en bij te sturen.
- Best practices te delen.
- Nieuwe samenwerkingskansen te ontdekken.
4. Evaluaties en bijsturing
Een regiodeal monitoren is een dynamisch proces waarin continue bijsturing nodig is. Regelmatige evaluaties zijn essentieel om te bepalen of de gekozen aanpak nog steeds effectief is of dat aanpassingen noodzakelijk zijn. Deze evaluaties moeten zowel kwantitatieve (data-analyse) als kwalitatieve (interviews, enquêtes) elementen bevatten. Iedere evaluatie moet de volgende elementen in meerdere of mindere mate adresseren:
- Communicatie;
- Sturing;
- Verantwoording;
Het verschil tussen een evaluatie en de reguliere monitoring- en voortgangsrapportage is dat bij een evaluatie het element verantwoording meer nadruk krijgt. Zijn de middelen inderdaad doeltreffend en doelmatig besteed?
Aanpassingen kunnen nodig zijn als:
- Doelstellingen niet binnen de gestelde termijnen worden gehaald.
- Er onverwachte externe factoren optreden.
- Er nieuwe kansen ontstaan door technologische of beleidsmatige ontwikkelingen.
5. Communicatie en transparantie
Voor een succesvolle monitoring van een regiodeal is het belangrijk om transparant te communiceren over de voortgang, successen en uitdagingen. Dit vergroot het vertrouwen van stakeholders en de bredere gemeenschap, en kan zelfs bijdragen aan bredere betrokkenheid bij het project.
Regelmatige updates, zoals kwartaalrapportages of een jaarlijkse impactanalyse, kunnen helpen om de resultaten inzichtelijk te maken. Gebruik van visuele hulpmiddelen zoals infographics en dashboards kan hierbij effectief zijn om complexe informatie toegankelijk te maken voor een breed publiek.
6. Gebruik van impactmeting en storytelling
Naast het volgen van de harde cijfers is het belangrijk om verhalen op te halen uit de praktijk. Wat betekent de regiodeal voor bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden? Impactmetingen kunnen worden versterkt door storytelling, waarbij de menselijke kant van het beleid zichtbaar wordt gemaakt. Dit zorgt voor een dieper begrip van wat er echt verandert in de regio en helpt bij het inspireren van betrokkenheid bij toekomstige projecten.
7. Combineren met andere trajecten
Veelal is een Regio Deal niet het enige traject dat vraagt om monitoring. Denk bijvoorbeeld aan Human Capital agenda’s, volkshuisvestingsfonds, de woningbouwimpuls of andere lokaal economisch beleid. Het monitoren van deze trajecten kan gecombineerd in worden op één en dezelfde plek, waardoor de monitoring kostenefficiënt ingericht kan worden. Daarnaast wordt de monitoring van het ene traject verrijkt met data uit het andere traject, wat een nog beter overzicht van de ontwikkeling van de regio maakt.
Concluderend
Het monitoren van een regiodeal vereist een integrale aanpak waarin doelen, data, samenwerking en aanpassingsvermogen samenkomen. Door duidelijke doelstellingen te stellen, een datagedreven aanpak te hanteren, stakeholders te betrekken en open te communiceren, kan de regio de voortgang van de regiodeal effectief volgen en bijdragen aan een duurzame regionale ontwikkeling. Uiteindelijk gaat het om het zichtbaar maken van de impact op de leefomgeving en economie, zodat de investeringen op de lange termijn hun vruchten afwerpen.
Meer weten? Direct een goede basis inrichten?
Als onderzoek- en adviesbureau met meer dan 10 jaar ervaring hebben we veel kennis en expertise op dit gebied. Door onze recente ervaring met o.a. regiodeals, weten we wat er kan en nodig is. Tevens beschikken we over een basisplatform dat direct ingezet kan worden. Wilt u meer weten? Of wilt u een demonstratie van een online monitor die als vertrekpunt gebruikt kan worden? We komen graag in contact.